Tro på dig selv, og se at kom i gang

Om at træffe de svære beslutninger
Få mere information

Du skal selvfølgelig tro på dig selv, men det er ikke nok

“Du skal tro på dig selv” … det er let nok at sige. I praksis kan det dog være svært at holde fanen højt, for den mørke side af “tro på dig selv” er tvivlen, og den kommer hurtigt til at fylde meget.

Tvivl er egentlig noget skidt, vi har den alle sammen, og den forhindrer os i at handle, men det gode ved den er, at den får dig til at tænke.

Foredrag om at tro på sig selvJeg kom i tvivl, da jeg var 54 år: Havde jeg egentlig fået nok ud af det hele? Var det så det, der var i posen til mig?

Jeg husker, hvordan jeg i mine jobs i salg og marketing nogle gange kunne have den fornemmelse, at jeg mødte på arbejde mandag morgen og gik hjem igen fredag aften … dagene imellem flød sammen. Det havde ofte været sjovt, udfordrende og intenst, men det åd mig og min tid fuldstændigt. Ugen var ligesom forsvundet imellem mandag og fredag, og det var så i weekenden, at jeg skulle nå at være mig selv og få sagt: “Tro på dig selv”. Jobbet lagde også ofte beslag på disse fridage, men ellers forsvandt de i projekter som fx gøre rent, male vinduer, rydde op i haven eller kælderen, have gæster, besøge familien, osv. …  alt sammen gode og fornuftige ting, som er en del af det at leve et liv. Men mandag morgen, havde jeg slet ikke rigtig nået noget af alt det, jeg selv gerne ville, og det blev mere og mere frustrerende.

Tro på dig selv

Foredraget er baseret på mine egne erfaringer og de tanker, jeg gjorde mig omkring mantraet: “tro på dig selv” og om det attraktive liv.  Om at finde ud af, hvad det er og så lægge en plan. Det går ikke hele tiden som planlagt, det er hele tiden meget spændende … men man skal være stærk i troen. Det er, mener jeg, også noget med at blive voksen, selv at tage ansvaret, være proaktiv som det hedder idag. Mange bliver først voksne sent i livet og tager først ret sent fat på det, de gerne vil. Måske var jeg selv en af dem, men egentlig er det jo ligemeget, bare det så sker. I mit tilfælde var det tvivlen, der tændte lyset og gjorde, at jeg fik lyst til at dykke mere ned i, hvad det var, det der med at “være mig selv”.

Når du først har set ind i den verden, er der ingen vej tilbage. Har du først “set lyset”, er det svært at fortsætte som hidtil med noget fx et job, der ikke lige er det, man gerne vil. Skræmmende, ikke mindst fordi, at når du er der, så må du evne at tro på dig selv hele tiden, også når ingen andre gør det. Måske endda især, når ingen andre gør det, ellers kommer du ingen vegne.

Selv om du helt grundlæggende evner at tro på dig selv, så er troen i sig selv ikke nok. Du må også evne “at gøre det, der skal til” og ikke mindst evne at finde ud af, hvad det er. Når man læser om, hvad andre mener om det, er det mit indtryk, at der bliver lukket meget varm luft ud her … for det meste amerikansk varm luft: “If you can dream it … You can do it” sagde Walt Disney, og den slags er jo dybest set noget vås. Jeg mener selvfølgelig, at du både skal drømme og tro på dig selv. Det er bare ikke nok. Fordi du kan forestille dig eller drømme om et eller andet, betyder det efter min mening ikke nødvendigvis, at du også er i stand til at gøre det, men du har taget et vigtigt og første skridt på vejen.

For mig var det rigtige at blive selvstændig. Sådan behøver det ikke være for dig. Det afhænger helt af, hvad du gerne vil. Jeg ville være min egen chef. Det er dejligt. Du former selv din tilværelse, skriver selv dit eget manuskript, og du spiller selv hovedrollen i  dit eget liv. Det skal du kunne lide, og du skal tro på, at du kan klare det … og så er det noget af det fedeste, der findes.

På den anden side hvis du mislykkes med dit forehavende, er det knapt så fedt, og det allerværste er næsten, at der kun er en, der har ansvaret for det: dig selv. Det var i sig selv en stor udfordring for mig. For lige pludselig er der ikke noget at gemme sig bag. Du har ikke mulighed for at sige: “Det var ikke min skyld, det var min mor, min direktør, konkurrenten, gruppen, myndighederne, samfundet … de andre. Det var dem, der sagde eller fik mig til at gøre, som jeg gjorde. Men der er ikke nogen, du kan skyde skylden på … du er alene.

Tro på dig selv.

Det var det, jeg virkelig gerne ville. Det fik jeg … og meget mere.

Solsiden af disse betragtninger er jo så, at du også står alene med sejren. Den er sød, for hvis ikke du havde gjort sådan og sådan, var dette her aldrig blevet til noget. Man siger ene, men stærk. Det er alene, at man står eller falder.

Der er mange, som ikke rigtig tør … eller måske orker de ikke. Det bliver for besværligt og uoverskueligt at finde og være sig selv.  Tvivlen avler angst, der forhindrer en i at forandre på tingene. Man siger, at de fleste gerne vil have fornyelse, men at de færreste, når det kommer til stykket, vil have forandring. Forandring er besværlig eller ubekvem: Nu gik det lige så godt … og så skal vi  lave det om. For man ved, hvad man har, og ikke hvad man får, og det kommer vi nok ikke uden om.

Men i dag sidder jeg i et dejligt hus på Falster og maler en masse malerier. Det var det, jeg gerne ville. Jeg havde dog slet ikke forudset, at jeg fik meget mere ud af det, end jeg havde troet.

Det handler mit foredrag også om.

Kontakt Henrik Skorá og få mere information om malerierne og foredragene

Vil du vide mere?

Henrik Skorá

Gåbense Strandvej 61 G
4840 Nørre Alslev

 +45 21 64 16 39
henrik@skora.dk
www.skora.dk

 

© Henrik Skorá

Nyhedsbrev

Følg mig på: