Tro på dig selv, og se at kom i gang

Om at gøre det, man virkelig gerne vil
Få mere information

Om at gøre det, man virkelig gerne vil

Du skal selvfølgelig tro på dig selv, for ellers er der ikke andre, der gør det … men det er ikke nok.

Foredraget handler om mit skift fra en chefstilling inden for salg og marketing til et job som billedkunstner og det fantastisk pirrende i at turde vælge noget til og det nervepirrende i at vælge noget andet fra. I foredraget bakker jeg musikalsk mine pointer op med god jazzmusik. Jeg fortæller om mine overvejelser og om vejen fra et fint stort skrivebord til det ofte lidt ensomme job foran lærredet. Det er en vej, der på alle måder har levet op til mine forventninger.

Det er let at sige ”man skal tro på sig selv”, men det er markant sværere at gøre det, når det virkelig gælder. For tro og tvivl er egentlig to sider af samme sag, og mens troen får os til at handle, så fører tvivlen os ofte ud i handlingslammelse, og det er noget skidt. Det gode ved tvivlen er, at den får en til at tænke, om man kan gøre noget anderledes. Jeg er egentlig stor tilhænger af, at man følger impulsen og ikke tænker så meget, før man handler, men mht. fremtid, økonomi og karriere, så er det nok en god ting, at man tænker sig lidt om, inden man fx sælger huset, eller hvad det nu er, man skal.

Jeg kom selv i tvivl, da jeg var 54 år. Jeg sad i et godt job, ”på øverste etage” i et tysk firma, og kom så til at tænke på, om det var det hele. Var det det, livet havde at byde mig? Havde jeg egentlig fået nok ud af det hele? Det endte med, at jeg valgte min store ambition til og satsede på at leve af at male malerier.

Foredrag om at tro på sig selvJeg husker, hvordan jeg i mine jobs i salg og marketing nogle gange kunne have den fornemmelse, at jeg mødte på arbejde mandag morgen og gik hjem igen fredag aften … dagene imellem flød sammen. Det havde ofte været sjovt, udfordrende og intenst, men det åd mig og min tid fuldstændigt. Ugen var ligesom forsvundet imellem mandag og fredag, og det var så i weekenden, at jeg skulle nå at være mig selv og få sagt: “Tro på dig selv”. Jobbet lagde også ofte beslag på disse fridage, men ellers forsvandt de i projekter som fx gøre rent, male vinduer, rydde op i haven eller kælderen, have gæster, besøge familien, osv. …  alt sammen gode og fornuftige ting, som er en del af det at leve et liv. Men mandag morgen, havde jeg slet ikke rigtig nået noget af alt det, jeg selv gerne ville, og det blev mere og mere frustrerende.

Tro på dig selv

Foredraget er baseret på mine egne erfaringer og de tanker, jeg gjorde mig omkring mantraet: “tro på dig selv” og om det attraktive liv.  Om at finde ud af, hvad det er og så lægge en plan. Det går ikke hele tiden som planlagt, det er hele tiden meget spændende … men man skal være udstyret med stor tålmodighed og være stærk i troen. Egentlig er det, mener jeg, noget med at blive voksen. Man skal selv turde tage ansvaret, være proaktiv som det hedder idag. Jeg var en af dem, der først sent i livet blev voksen og tog fat på det, jeg gerne ville. I mit tilfælde var det tvivlen, der tændte lyset og gjorde, at jeg fik lyst til at dykke mere ned i, hvad det var, det der med at “være mig selv”.

Når du først har set ind i den verden, er der ingen vej tilbage. Har du først “set lyset”, er det svært at fortsætte som hidtil med noget fx et job, der ikke lige er det, man gerne vil. Skræmmende, ikke mindst fordi, at når du er der, så må du evne at tro på dig selv hele tiden, også når ingen andre gør det. Måske endda især, når ingen andre gør det, ellers kommer du ingen vegne.

Selv om du helt grundlæggende evner at tro på dig selv, så er troen i sig selv ikke nok. Du må også evne “at gøre det, der skal til” og ikke mindst evne at finde ud af, hvad det er. Det er der mange, der har meninger om, og der er mange bøger om emnet, men er det mit indtryk, at der bliver lukket meget varm luft ud her … for det meste amerikansk varm luft. Fx sagde Walt Disney: “If you can dream it … You can do it”. Jeg mener, at den slags dybest set er noget vås. Selvfølgelig skal du både drømme og tro på dig selv, men fordi du kan forestille dig eller drømme om et eller andet fx at spille på landsholdet i fodbold, betyder det ikke nødvendigvis, at du kan få det til at ske. Det betyder imidlertid, at du har taget et vigtigt og første skridt på vejen.

For mig var det rigtige at blive selvstændig. Sådan behøver det ikke være for andre. Det afhænger helt af, hvad man gerne vil. Jeg ville være min egen chef. Det er dejligt. Du former selv din tilværelse, skriver selv dit eget manuskript, og du spiller selv hovedrollen i  dit eget liv. Det skal du kunne lide, og du skal tro på, at du kan klare det … og så er det noget af det fedeste, der findes.

På den anden side hvis du mislykkes med dit forehavende, er det knapt så fedt, og det allerværste er næsten, at der kun er en, der har ansvaret for det: dig selv. Det var i sig selv en stor udfordring for mig. For lige pludselig er der ikke noget at gemme sig bag. Du har ikke mulighed for at sige: “Det var ikke min skyld, det var min mor, min direktør, konkurrenten, gruppen, myndighederne, samfundet … de andre. Det var dem, der sagde eller fik mig til at gøre, som jeg gjorde. Men der er ikke nogen, du kan skyde skylden på … du er alene.

Tro på dig selv.

Det var det, jeg virkelig gerne ville. Det fik jeg … og meget mere.

Solsiden af disse betragtninger er jo så, at du også står alene med sejren. Den er sød, for hvis ikke du havde gjort sådan og sådan, var dette her aldrig blevet til noget. Man siger ene, men stærk. Det er alene, at man står eller falder.

Der er mange, som ikke rigtig tør … eller også orker de ikke. Det bliver for besværligt og uoverskueligt at finde og være sig selv.  Tvivlen avler angst, og så tør man ikke forandre på tingene. Man siger, at de fleste gerne vil have fornyelse, men at de færreste, når det kommer til stykket, vil have forandring. Forandring er besværlig eller ubekvem: Nu havde jeg lige vænnet mig til det hele, og man ved, hvad man har, og ikke hvad man får.

Men i dag sidder jeg i et dejligt hus på Falster og maler en masse malerier og spiller en masse musik på mit klaver, som har sin plads i atelieret ikke langt fra staffeliet . Det var det, jeg gerne ville. Jeg havde dog slet ikke forudset, at jeg fik meget mere ud af det, end jeg havde troet. Det handler mit foredrag også om.

Jeg medbringer selv klaver og lydanlæg, hvis ikke dette forefindes på stedet.

 

KONTAKT 

+45 21 64 16 39

henrik@skora.dk

 

BESØG

Henrik SKORÁ
Atelier & udstilling:

Gåbense Strandvej 61 G
DK-4840 Nr. Alslev

City
Hasselvej 15 st. tv.
DK-2830 Virum

www.skora.dk

FØLG MIG PÅ