Undervisning

Det er til stor fornøjelse og inspiration for mig at undervise. I flere år har jeg undervist på aftenskole, og det gør jeg stadig.
I dag giver jeg desuden enetimer. Jeg vejleder i at male med akryl og om at male i det hele taget.

Teori

Jeg baserer altid min undervisning på et teoretisk grundlag. Mit udgangspunkt er, at man først og fremmest skal “male på sin intuition og sine følelser”, med hjertet, er der mange, der siger. Men man skal hele tiden have en klar ide om, hvor man er på vej hen. Når man så undertiden kommer i tvivl eller går i stå, kan man ofte finde en vej frem i sin viden om teorien.

Praktisk færdighed

Meget afgørende er  kendskab til, hvordan man så gør. Det er ikke uden betydning, hvilke pensler, farver, lærreder osv. man bruger. Eller hvordan farverne blandes. Man kan få dem til at tørre langsommere eller flyde sammen på en bestemt måde. Øvelse er vigtig, men afgørende er også viden om det hav af hjælpemidler, man kan købe sig til.

Strategi

Det hele skal så gerne gå op i en højere enhed. Men før billederne begynder at flyde fra penslerne helst til ens store tilfredshed, må man have en ide om, hvad det er for nogle billeder, man gerne vil male, og hvordan man bringer sig i en position, der gør det muligt at gøre det. Derfor er det at kunne lægge en god strategi en ret krævende opgave. En proces, der efter min mening hele tiden  bør være en del af arbejdet med at male med akryl.

Hvad koster det?

Som jeg skriver ovenfor er det en stor tilfredsstillelse og inspiration at undervise. På alle måder er man nødt til at være meget bevidst inde i, hvordan en proces kan udvikle sig, og det er i sig selv meget givende. Jeg tager mig dog betalt for min tid.

Hvad siger eleverne?

 

“Det var en fin og meget inspirerende dag hos Henrik.

En dag går hurtigt, men jeg fik virkelig fyldt på med inspiration og praktisk viden”.

Helle Bach

“Først og fremmest var det dejligt med en indføring i teorien. Jeg er ikke så stærk i disse ting, men det gav en fin klarhed over et lidt for mig besværligt emne. Man fik så at sige noget at hænge sine tanker op på”.

Tina Larsen

“Henrik er rigtig god til at forklare sine tanker om det at male, og han er god til at give en et spark, når man er gået i stå med et maleri”.

Karin Gommesen

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor vælger man at male med akryl, når man nu har malet med olie i mange hundrede år?

Det er der mange grunde til. Det er ikke sådan, at man ikke skal vælge olie længere, men olien kan noget andet end akrylen og omvendt. Efter min mening er fordelene ved at male akryl store.

Jeg er glad for, at det ikke lugter. Akryl tørrer som lyn og torden, og man kan derfor nå at male mange lag på en enkelt dag. Man får en farvegengivelse, der er på højde med olien i 99% af tiden. Olien kan i visse tilfælde holde lidt mere pigment end akrylen, men det er marginalt. Akrylen er også meget let at rengøre, idet den er vandopløselig, i det mindste inden den er tør.

Er det dyrt at male med akryl?

Det kommer an på, hvad man mener med dyrt. Farver af god kvalitet koster, og det gør penslerne til også. Et godt lærred er heller ikke gratis. Men sammenligner man med, hvad det koster at gå ud at spise en aften, en god koncert for to, eller en tur med toget, en buket blomster, en god flaske rødvin osv. så er det vel ikke så dyrt. Man er langt for et beløb på omkring 1.000 kr., men man kan hurtigt bruge mere.

Kontakt Henrik Skorá og få mere information om malerierne og foredragene

Vil du vide mere?