Debatskabende foredrag

Oplæg og diskussion

 

Få mere information

Debatskabende foredrag

 

Det er ofte, når man debatterer et emne, at man pludselig kan se emnet fra flere eller nye sider. Der sker noget, når vi enten er en del af en debat eller bare lytter til den. Derfor er debat helt afgørende for, hvordan vi ser på verden. Der skal bare noget til at sætte den igang, og det er det, jeg i al beskedenhed inden for mit eget område forsøger at gøre  i mine debatskabende foredrag.

Det er vigtigt for mig i alle mine foredrag, at de er underholdende, intense fortællinger med mange billeder mest af malerier og anden kunst. Jeg taler kun om ting, jeg brænder for på den ene eller anden måde. De debatskabende foredrag er fire selvstændige foredrag om det at arbejde med kunst og billeder, som jeg har gjort det nu i mange år.

Jeg bruger musik i to af mine debatskabende foredrag, og jeg spiller den selv på klaver. Musikken er som en ikke-visuelt udtryksform meget velegnet til at supplere og forklare tingene fra en anden vinkel. Det giver også en god variation i foredraget.

Jeg holder meget gerne de debatskabende foredrag som en foredragsrække, men foredragene hænger de ikke sammen. De kan udmærket holdes hver for sig, hvad de da også ofte bliver.

Emnerne om kunst, inspiration, det, farver gør ved os og om at starte en karriere som billedkunstner, mens man kan, er fire interessante og vigtige emner.

De har været i centrum af min egen arbejdsproces med at male billeder både helt konkret foran staffeliet og på andre måder. Jeg vil nemlig noget mere end “bare” at male billederne. Jeg vil også gerne have dem op at hænge på andre menneskers vægge, og måske det aller vigtigste: Jeg vil frem for alt udvikle mit udtryk og som følge heraf også mig selv.

Det sidste er det mest interessant og ubetinget det mest krævende. sker bedst ved at arbejde og blive ved med at arbejde. Det er lidt en kunst at blive ved, og rigtig meget hænger sammen med det økonomiske setup man har haft mulighed for at opstille. For uden penge kommer man ikke langt med at realisere drømmen.

Det er vigtigt for mig at sparke lidt sjov, humor og måske lidt provokation ind imellem de undertiden lidt tunge emner. Kunst er jo alt muligt stort, livgivende, sjovt og inspirerende, og … ja … debatskabende. På den anden side er det en alvorlig sag, når man som jeg vil leve af sin kunst. Så foredragene holdes med et glimt i øjet og byder på masser af inspiration og stof til eftertanke.

Afhængigt af hvad det er, kan et debatskabende foredrag altså udmærket stå alene og i sagens natur være oplæg til en debat. Jeg styrer så en debat under og efter foredraget. Det er lidt forskelligt, hvordan det forløber, og hvad der er tid til … men jeg har altid tid til at få afsluttet debatten ordentligt, og jeg styrter ikke ud ad døren efter foredraget. Jeg elsker en god diskussion om kunst, både at høre på den og at være en del af den.

 

Prisen for de debatskabende foredrag

 Foredrag uden musik

Kr. 3.500

Kunst, hvad er det for noget,

og hvad kan vi bruge det til?

Kunsten er på godt og ondt en integreret del af vort samfund. Men hvad er det for noget det, man kalder for kunst. Hvorfor er det så vigtigt, at vi, som nogen siger, bruger bunker af offentlige midler på at holde den i live? Hvorfor er de så mærkelige, de der kunstnere? Hvad er det, der gør et billede til et kunstværk, og hvad bilder de sig ind de der smagsdommere, der som drengen i Kejserens Nye Klæder peger fingre og råber ”Han har ikke noget på”? Foredraget lægger op til en mere eller mindre styret debat om dette sprængfarlige emne.

Farverne i vort liv og livet i farverne

Verden omkring os er fyldt med farver. Både i naturen og i kulturen spiller farverne den afgørende rolle for en masse ting, bl.a. overlevelse, trivsel og humør. Helt tilbage fra da hulemaleren kravlede ind i sin hule for at male, har mennesket forsøgt at fastholde og gengive de farveindtryk, der omgiver os: Hver kultur og tidsalder har haft sine foretrukne farver. Der er lavet utallige undersøgelser af, hvordan farverne virker på os, og fx hvorfor vi oplever en sammenhæng mellem særlige farver og særlige følelser. Oplægget vil gennemgå farverne i teori og praksis. Der lægges ligeledes op til en debat om, hvordan farverne i bred forstand indvirker på vor tilværelse.

 Foredrag med  musik

 Kr. 4.500

Kreativitet, ideer og inspiration …

hvad er det, og hvor kommer den fra?

Det, at man ind imellem bliver inspireret, er det drivende for os i alle livets sammenhænge. Uden inspirationen kunne vi næppe eksistere. Alle mennesker føler sig inspireret nu og da. Man ”ser” noget, man skal gøre og gør det, og de øjeblikke er vigtige for det liv, vi formår at skabe for os selv. Kunstneren bruger inspirationen på en særlig måde, når et kunstværk bliver til. Med udgangspunkt i en kunstners brug af inspiration, undersøges og diskuteres dette fantastiske fænomen, dens udspring og dens væsen.

Om at blive billedkunstner

… og om at blive ved med at være det.

Foredraget handler om de tanker og overvejelser, jeg gjorde mig, før og efter jeg i en lidt sen alder valgte at starte på en ny karriere. Jeg solgte huset i København og flyttede til det, som nogen kalder for “udkanten”, hvor der er natur, frisk luft, højt til himlen og langt til Brugsen … og fra da af tog jeg fat på et nyt liv som billedkunstner. Jeg gjorde min store passion for at male til mit levebrød. Men det er ikke nok at have en passion, og det er ikke nok at gøre det, man virkelig har lyst til … der skal mere til.

Vil du vide mere?

Kontakt Henrik Skorá
Information om malerier & foredrag
Henrik SKORÁ

Hasselvej 15 st. tv.
DK-2830 Virum

 

Atelier & udstilling:
Gåbense Strandvej 61 G
DK-4840 Nr. Alslev

+45 21 64 16 39
henrik@skora.dk
www.skora.dk

© Henrik Skorá
MODTAG NYHEDSBREV
Følg Henrik SKORÁ på: