Caravaggio

Den italienske maler Caravaggio hed oprindeligt Michelangelo Merisi Caravaggio og blev i 1571 født i den lille by Caravaggio. Han tog så siden navn efter byen.

Foredrag om Caravaggio

Caravaggio levede med en dødsdom for et mord og fik måske derfor en forkærlighed for afhuggede hoveder. Her er det Judith, der halshugger Holofernes.

Frem til sin tidlige død i 1610 er Caravaggio med til at revolutionere maleriet omkring år 1600, og han former grundlaget for den nye stilart: barokken. Hans malerier indeholder store dramaer, som skildres i store lyskontraster – chiaroscuro – dvs. Caravaggio tager arven op efter Leonardo da Vinci og anvender en slags ”spotlight” med delvist skarpt belyste mennesker foran meget mørke baggrunde.

Et af Caravaggios særkender er det grufulde og rædselsvækkende fx i maleriet Judith halshugger Holofernes.

Dramatikken i malerierne lader ikke Caravaggios eget liv meget efter. Caravaggio dør kun 38 år gammel, men han ligger ikke på den lade side. I sit korte liv når han en masse, fx bliver han Roms mest berømte kunstner, han dødsdømmes for mord, han flygter rundt i Italien, mens han stadig besynderligt nok finder ro til at male en række store mesterværker. Han når Malta, hvor han optages i Johannitterordenen, bliver slået til ridder, men falder i unåde og fængsles. Han flygter og slæber sig syg og forarmet tilbage mod Rom med nye billeder i det håb, at disse kan bevæge Paven via hans højre hånd – den magtfulde kardinal Borghese – til at benåde ham. Men han mister alle billederne på et skib, der sejler fra ham, og han optager langs kysten til fods og til hest en håbløs jagt på skibet, til han dør af udmattelse og malaria i en lille havneby Porto Ercole.

Foredraget fortæller med de spektakulære billeder i centrum den dramatiske historie om Caravaggio, hans sejre og nederlag, hans hæsblæsende liv og hans tidlige død.

Kontakt Henrik Skorá og få mere information om malerierne og foredragene

Vil du vide mere?

Henrik Skorá

Gåbense Strandvej 61 G
4840 Nørre Alslev

 +45 21 64 16 39
henrik@skora.dk
www.skora.dk

 

© 2016 Henrik Skorá

Følg mig på: