Skagensmalerne

Et foredrag om kunstnergruppen i nord
Få mere information
Der var andre kunstnerkolonier bl.a. på Bornholm og Fyn og lidt tidligere i Hornbæk, men Skagensmalerne er uden sidestykke kunsthistoriens mest kendte danske kunstnerkoloni.
Skagensmalerne til fest i Anchers Have

Hip hip hurra! Kunstnerfest på Skagen. Dette maleri af P.S. Krøyer malet over 4 år og afsluttet i 1888 er måske det mest berømte Skagensmaleri.
Maleriet forsvandt ud af Danmark, da den svenske kunstsamler Pontus Fürstenberg købte maleriet, endnu mens Krøyer malede på det. Det blev udstillet på Charlottenborg Forårsudstilling i 1888, og kan i dag ses på Göteborgs Konstmuseum.

De andre kolonier var opstået på samme måde som i Skagen, men det blev Skagensmalerne, der løb med berømmelsen. De var mange, de var talentfulde, og der var flere store navne, fx Krøyer, Tuxen, Ancher’ne og svenske Björck. Flere af dem var allerede berømtheder, før de blev en del af gruppen Skagensmalerne. Ikke uvæsentligt var kolonien internationalt sammensat. Mange af medlemmerne var ret berejste og tilførte et internationalt sving over Skagensmalerne, som både i samtiden og i skiftende perioder herefter begejstrede et meget bredt publikum.

Gruppens navn Skagensmalerne er først kommet til senere, selv om gruppen ret tidligt blev nævnt som fx Malere på Skagen o.l.

Gruppens medlemmer var kommet til Skagen først og fremmest for at male i det specielle lys, der var og stadig er her. De kom dog også af andre grunde. Ikke mindst for at finde motiver i Skagens specielle natur og blandt de mennesker, der fandtes her. Skagboerne levede et liv med “sande” værdier, uspoleret af det brølende industrielle samfund, som havde forandret Danmark nogle årtier tidligere. Skagensmalerne malede bl.a. inspireret af  impressionisterne – ofte ude i fri luft – naturalistiske billeder af havet, realistiske billeder af fiskerne, deres hårde og farlige liv, af naturen og af almindelige mennesker, deres dagligdags ting og gøremål.

Skagensmalerne bestod ikke at en fast gruppe kunstnere, og kunstnerne har sikkert heller ikke betragtet sig selv som medlemmer af en gruppe. De fleste var ret forskellige, og nogle af dem opholdt sig kun relativt kort tid på Skagen. De mest kendte af Skagensmalerne er uden tvivl ægteparret Anna og Michael Ancher, P.S. Krøyer og lidt senere Tuxen. Men gruppen var relativt omfattende og som nævnt internationalt sammensat af malere fra Norge, Sverige, Frankrig, Spanien og Tyskland, som besøgte Skagen i kortere eller længere perioder.

Foredraget fortæller – med udgangspunkt i rigtig mange af Skagensmalernes malerier – historien om miljøet omkring gruppen, dens medlemmer, deres venskaber og uvenskaber, deres indbyrdes relationer og det brogede, bohemeagtige  – undertiden dramatiske – liv, som de førte bl.a. på Brøndums Hotel, hvor mange af kunstnern perioder e boede i.

P.S. Krøyer, 1883
Fiskerne trækker vod på Skagens Nordstrand

Michael Ancher, 1896
Den druknede.

Skagensmalerne skabte bl.a. med inspiration fra Frankrig det såkaldt moderne gennembrud i nordisk kunst. Deres billeder kan opleves på mange skandinaviske museer, men først og fremmest på Skagens Museum, Anchers Hus, Den Hirschsprungske Samling og Statens Museum for Kunst.

Mit foredrag om Skagensmalerne handler naturligvis om deres malerier, men også omderes ideer og de spændende, lidt dramatiske liv flere af koloniens medlemmer levede.

KONTAKT 

+45 21 64 16 39

henrik@skora.dk

 

BESØG

Henrik SKORÁ
Atelier & udstilling:

Gåbense Strandvej 61 G
DK-4840 Nr. Alslev

City
Hasselvej 15 st. tv.
DK-2830 Virum

www.skora.dk

FØLG MIG PÅ