MALERI & mirakler

Om at gøre det, man virkelig gerne vil
Få mere information

MALERI & mirakler

Dette foredrag handler om, hvordan jeg for år tilbage valgte at forandrede mit liv, så det bedre passede til det, jeg gerne ville. Jeg ville male, og det har jeg nu gjort siden 2006.

 

Jeg har skrevet en bog med titlen MALERI & mirakler, og foredraget og denne bog hænger sammen. Foredraget handler om, hvordan jeg for år tilbage trak nogle afgørende beslutninger, som fuldstændig forandrede mit liv. Det liv jeg havde, var sådan set godt nok, det var bare ikke det jeg inderst inde gerne ville. Jeg ville male på fuld tid, og så måtte der gerne ske lidt mere for mig, gerne nogle små mirakler. Det kom der til, og i dag har jeg malet siden 2006.

Både bogen og foredraget her handler om sporskiftet, om forandringerne, der gjorde, at jeg kunne/turde gøre det, om hvordan det er at male, og hvordan jeg har gjort det til min levevej. Foredraget og min bog hænger sammen. Jeg ved egentlig ikke, hvad der kom først, men de er selvfølgelig forskellige. I bogen har jeg mulighed for bredt og ret grundigt beskrive de tanker og overvejelser, jeg gjorde mig, inden jeg ændrede på det hele. I foredraget koncentrerer jeg mig om de vigtigste emner, og musikken indgår i foredraget ved, at jeg spiller klaver for bedre at illustrere, hvad det hele drejede sig om.

Jeg taler om, hvordan jeg blev billedkunstner, og giver mit bud på, hvad der skal til, hvis man gerne vil noget helt andet end det, man har beskæftiget sig med i de sigdste mange år.

Jeg skiftede fra en chefstilling inden for salg og marketing med fuld drøn på hele tiden, til et mere stille job som billedkunstner. Det var både udfordrende og pirrende at finde ind til kernen af, hvad det var, jeg havde og hvad det var jeg gerne ville. Bagefter skulle jeg lægge en plan, som så kunne bringe mig derhen, hvor jeg gerne ville. Jeg fortæller om de både store og små forhindringer, jeg mødte, mine overvejelser og om vejen fra det lidt hæsblæsende erhvervsliv med stort skrivebord til det ofte lidt ensomme liv foran lærredet. Det er en vej, der på alle måder har levet op til mine forventninger. I dag betragter jeg det som et mirakel, for det lykkedes for mig.

At tro på sig selv

Du skal selvfølgelig tro på dig selv, for ellers kommer man ingen vegne. Det er en forudsætning for al forandring. Det er imidlertid ikke nok. For skyggesiden af troen er tvivlen. Det er to sider af samme sag, og mens troen får os til at handle, så fører tvivlen os ofte ud i handlingslammelse, og det er noget skidt.

Det gode ved tvivlen er, at den får os til at tænke, om vi kan gøre noget anderledes. Jeg er egentlig stor tilhænger af, at man følger impulsen og ikke tænker så meget, før man handler, men mht. fremtid, økonomi og karriere, så er det en god ting, at man tænker sig lidt om, inden man fx sælger huset, eller hvad det nu er, man skal.

Jeg kom i tvivl, om alt nu også var, som det skulle være, da jeg var 54 år. Jeg sad i et godt job, i et stort tysk firma, og kom så til at tænke på, om det var det hele. Var det det, livet havde at byde mig? Havde jeg egentlig fået nok ud af det hele? Det endte med, at jeg skiftede kurs, valgte min store ambition til og satsede på at leve af at male malerier.

Foredrag om at tro på sig selvJeg husker, hvordan jeg i mine jobs i salg og marketing nogle gange kunne have den fornemmelse, at jeg mødte på arbejde mandag morgen og gik hjem igen fredag aften … dagene imellem flød sammen. Det havde ofte været sjovt, udfordrende og intenst, men det åd mig og min tid fuldstændigt. Ugen var ligesom forsvundet imellem mandag og fredag, og det var så i weekenden, at jeg skulle nå at være mig selv og få sagt: “Tro på dig selv”. Jobbet lagde også ofte beslag på disse fridage, men ellers forsvandt de i projekter som fx gøre rent, male vinduer, rydde op i haven eller kælderen, have gæster, besøge familien, osv. …  alt sammen gode og fornuftige ting, som er en del af det at leve et liv. Men mandag morgen, havde jeg slet ikke rigtig nået noget af alt det, jeg selv gerne ville, og det blev mere og mere frustrerende.

Foredraget

Foredraget er baseret på mine egne erfaringer og de tanker, jeg gjorde mig omkring et mere attraktivt liv.  Om at finde ud af, hvad det er man har lyst til,  og så lægge en plan.

Det går helt sikkert ikke altid som planlagt, men det er hele tiden meget spændende. Man skal være udstyret med stor tålmodighed og stå fast på sin beslutning. Egentlig er det, mener jeg, noget med at blive voksen. Man skal selv turde tage ansvaret, være proaktiv som det hedder idag. Jeg var en af dem, der først sent i livet blev voksen og tog fat på det, jeg gerne ville. I mit tilfælde var det tvivlen, der tændte lyset og gjorde, at jeg fik lyst til at dykke mere ned i, hvad det var, det der med at “være mig selv”.

Når du først har set ind i den verden, “set lyset” siger nogen, så er det svært at fortsætte som hidtil fx et job, der ikke lige er det, man gerne vil. Skræmmende, ikke mindst fordi, at når du er der, så må du evne at tro på dig selv hele tiden, også når ingen andre gør det. Måske endda især, når ingen andre gør det.

Du må også være villig til “at gøre det, der skal til” og ikke mindst evne at finde ud af, hvad det er.

Det er der mange, der har meninger om, og der er mange bøger om emnet, men er det mit indtryk, at der bliver lukket meget varm luft ud her … for det meste amerikansk varm luft. Fx sagde Walt Disney: “If you can dream it … You can do it”. Jeg mener, at den slags dybest set er noget vås. Selvfølgelig skal du både drømme og tro på dig selv, men fordi du kan forestille dig eller drømme om et eller andet fx at spille på landsholdet i fodbold, betyder det ikke nødvendigvis, at du kan få det til at ske. Det betyder imidlertid, at du har taget et meget vigtigt første skridt på vejen.

For mig var det rigtige at blive selvstændig. Sådan behøver det ikke være for andre. Det afhænger helt af, hvad man gerne vil. Jeg ville være min egen chef. Det er dejligt. Du former selv din tilværelse, skriver selv dit eget manuskript, og du spiller selv hovedrollen i  dit eget liv. Det skal du kunne lide, og du skal tro på, at du kan klare det … og så er det noget af det fedeste, der findes.

På den anden side hvis du mislykkes med dit forehavende, er det knapt så fedt, for der er kun en, der har ansvaret for det, og det er dig selv. Du er alene.

På den anden side var det jo det jeg gerne ville. Det fik jeg … og meget mere. Solsiden af disse betragtninger er jo så, at du også står alene med sejren. Den er sød, for hvis ikke du havde gjort sådan og sådan, var dette her aldrig blevet til noget. Man siger ene, men stærk.

Der er mange, som ikke rigtig tør … eller også orker de ikke. Det bliver for besværligt og uoverskueligt at finde og være sig selv.  Tvivlen avler angst, og så tør man ikke forandre på tingene. Man siger, at de fleste gerne vil have fornyelse, men at de færreste, når det kommer til stykket, vil have forandring. For ofte er forandring er besværlig eller ubekvem: Nu havde jeg lige vænnet mig til det hele, og man ved, hvad man har, og ikke hvad man får.

Men i dag sidder jeg i et dejligt hus på Falster og maler en masse malerier og spiller en masse musik på mit piano, som har sin plads i atelieret ikke langt fra staffeliet . Det var det, jeg gerne ville. Det er alene, at man står eller falder, men når tingene lykkes ud over, hvad man egentlig forventede, så er det et lille mirakel.

Det er de mirakler ud over at male alle malerierne, som mit foredrag handler om om.

Jeg medbringer selv piano og lydanlæg, hvis ikke dette forefindes på stedet.

Abstrakt maleri
Abstrakte malerier foto af Henrik Skora, som maler

KONTAKT 

+45 21 64 16 39

henrik@skora.dk

 

BESØG

Henrik SKORÁ
Atelier & udstilling:

Gåbense Strandvej 61 G
DK-4840 Nr. Alslev

City
Hasselvej 15 st. tv.
DK-2830 Virum

www.skora.dk

FØLG MIG PÅ