Kunst, hvad er det for noget, og hvad kan vi bruge den til?

Få mere information

Hvad er kunst?

Foredraget giver et uhøjtideligt, humoristisk og svagt provokerende indblik i den diskussion, der til alle tider har bragt sindene i kog. Hvad er kunst? Det er svært at blive enige, vores talesprog er mangelfuldt, når det skal bruges til det, og i det hele taget er begrebet flygtigt og under stadig forandring.

Van Goghs billeder blev længe ikke betragtet som kunst. Men hvad er kunstFx var det ret forskelligt , hvad man i renæssancens tid opfattede som værende kunst, og hvad man i dag opfatter som kunst. For datidens virkelighed var en anden end vores,  og derfor tænkte man anderledes, på andre ting, og brugte andre kriterier, når og hvis man overhovedet søgte at besvare spørgsmålet “hvad er kunst?” .

Et naturligt spørgsmål er, om der overhovedet er behov for en definition. Det mener jeg bestemt, der er, men lige så interessant er det vel, hvad vi kan bruge den til? Meget afhænger af, hvem det er, der skal bruge en definition og til hvad? Desværre er diskussionerne ofte ligefrem ødelæggende for de muligheder, en kunstoplevelse kan give os. Men det er nødvendigt, at vi har denne diskussion, der til alle tider har været og vil blive brugt og misbrugt alt efter, hvem der diskuterer, og hvilken dagsorden de diskuterende har.

Foredrag om abstrakt maleri og dets historie

Foredrag om kunst er interessant både for tilhørerne og den, der holder foredraget.

Det er samtidig også sådan, at når noget får etiketten “kunst” klistret på sig, vil vi i samme øjeblik begynde at se anderledes på det. Det er ikke det samme, som noget der ikke er kunst, og måden vi tænker på forandrer sig. Fx er en tissekumme ikke længere kun en tissekumme, hvis den ligger på et podie, der står på en kunstudstilling. Selv om tingen rent fysisk er den samme – den ene tissekumme er identisk med den anden – vil den skifte karakter, når den trækkes ud af en sammenhæng og sættes ind i en anden … og i den forbindelse er det underordnet, om beskueren mener, der er tale om kunst eller ej.

Men spørgsmålet: “Hvad er kunst?” er interessant at diskutere og stilles ofte i forskellige versioner fx: “Hvad er kunst for dig?” eller “Hvad er kunst egentlig i det her samfund”. Foredraget giver forskellige indfaldsvinkler til emnet og genintroducerer magien og det fantastiske i oplevelsen af kunst.

Foredraget varer 2 x 45 minutter + pause og debat.

Kontakt Henrik Skorá og få mere information om malerierne og foredragene

Vil du vide mere?

Henrik Skorá

Gåbense Strandvej 61 G
4840 Nørre Alslev

 +45 21 64 16 39
henrik@skora.dk
www.skora.dk

 

© Henrik Skorá

Nyhedsbrev

Følg mig på: