Kunsthistoriske foredrag

 

Book et foredrag

Kunsthistoriske foredrag

Mine kunsthistoriske foredrag handler om fire af fortidens absolutte giganter: Caravaggio, Van Gogh, Kandinsky og Picasso. De har alle skabt kunst, der den dag i dag stadig stråler ind i vore hjerter med en så voldsom kraft, at jeg nogle gange kan blive helt i tvivl … er de overhovedet døde?

Caravaggio - Kunsthistoriske foredrag

Alle kunsthistoriske foredrag indeholder rigtig mange billeder

Ligeledes udvikler det danske maleri sig dramatisk i første halvdel af 1800-tallet over en periode på 30 – 40 år. Vi kalder i dag denne periode for Guldalderen, som rummer værker i en meget dansk version af den absolutte verdensklasse.

Den legendariske kunstnerkoloni på Skagen opstår omkring 1880 og er aktiv i ca. 40 år. I dette kunsthistoriske foredrag fortæller jeg den fascinerende historie om deres liv og deres kunst, et emne der er behandlet i et utal af forskellige sammenhænge: bøger, film, udstillinger på museer og i et hav af andre udstillinger. Den dag i dag 100 år efter rører billederne os stadig og er sært nærværende og aktuelle.

Lidt tidligere og parallelt med, at Skagensmalerne fester hos Degn Brøndum, begynder det måske største kunsthistoriske eventyr i Frankrig. Impressionisterne indleder deres nye syn på billedkunsten, deres plain-air-maleri. Der er vel næppe nogen anden “isme”, der har haft et så stor indflydelse på vore dages kunstsyn og kunstforståelse.

Prisen for de kunsthistoriske foredrag

Et kunsthistorisk foredrag koster kr. 3.500.

Foredraget varer 2 x 45 minutter + pause + evt. god tid til spørgsmål etc.
Om nødvendigt medbringer jeg selv projektor (det koster ikke ekstra) … men et lærred eller en hvid væg, må der være på stedet. Vær opmærksom på, at det kunsthistoriske foredrag om Impressionisterne består af to selvstændige foredrag.

Kunsthistoriske foredrag – Oversigt

renoir_la_galette

Impressionisterne – Renoir – “Bal du moulin de la Galette”

Caravaggio – en genial hidsigprop. Den italienske maler, der var født i byen Caravaggio, var den første barokmaler. Hans specielle gemyt trak ham rundt i hele Italien på flugt. Hans efterladte værker fortæller kun noget af historien om denne nyskaber. Han dør i en ung alder af udmattelse og ærgrelse … eller måske af en morders hånd.

Van Gogh – den gale maler – der kun fik en aktiv karriere på 10 år, men med en desperat energi nåede at male sig ind og ud af sin egen sindssygdom og sætte sig enestående spor i malerkunstens historie inden sin tidlige død kun 37 år gammel.

Kandinsky – det abstrakte maleris fader – som med sine banebrydende, følelsesladede og farverige malerier samt ikke mindst sit teoretiske arbejde bl.a. ved den tyske mellemkrigsskole, Bauhaus, grundlagde og inspirerede til et helt nyt kunstsyn.

Picasso – måske det 20. århundredes mest spektakulære kunstner – som med et stort ego og et altfortærende geni skabte værker, der forargede, betog og ændrede en hel verden. I sit lange liv arbejdede han sig gennem den ene stilart efter den anden og sled i bogstaveligste forstand sine mange kvinder op. Han blev meget velhavende og opnåede en berømmelse som en film- eller rockstjerne.

Dansk guldaldermaleri – På trods af de mange ulykker, der nærmest ingen ende ville tage i starten af 1800-tallet (Slaget på Reden, Københavns Bombardement, Statsbankerotten m.m.), blomstrede den romantiske tanke i perioden, og dansk maleri gennemgik en bemærkelsesværdig udvikling. Eckersberg, Thorvaldsen, Købke, Marstrand og Lundbye stråler kraftigt, men periodens beskedne stræben efter den nære virkelighed og dagligdagens skønhed blev skabt af en relativt stor gruppe kunstnere, som alle var en del af denne dansk kulturs glansperiode.

Skagen_hiphiphurra

Skagensmalerne – Krøyer – “Hip, hip, hurra”

Skagensmalerne er en skiftende og relativ stor gruppe af kunstnere som i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet udgjorde en nærmest legendarisk kunstnerkoloni på Danmarks top. Det var lyset, den barske natur, menneskene på stedet og deres livsvilkår, der betog kunstnerne og inspirererede til en lang række af dansk kunsts hovedværker. Ægteparrene Ancher og Krøyer, Drachmann, Tuxen, Karl Madsen og mange andre bidrog til denne enestående periode i den danske kunsthistorie.

Impressionisterne (2 foredrag) var en gruppe malere, der i slutningen af 1800-tallet ændrede en hel verdens måde at betragte billedkunst på. Stærkt påvirket af æstetikken i det nys udviklede fotografiske medie. Impressionisme udspringer af fransk: impression, som betyder indtryk. Gengivelsen af det flygtige øjeblik, flimmer af lys, motiver fra hverdagen og af almindelige mennesker ændrer motivverdenen først i Frankrig siden i hele verden.

KONTAKT 

+45 21 64 16 39

henrik@skora.dk

 

BESØG

Henrik SKORÁ
Atelier & udstilling:

Gåbense Strandvej 61 G
DK-4840 Nr. Alslev

City
Hasselvej 15 st. tv.
DK-2830 Virum

www.skora.dk

FØLG MIG PÅ