Den danske Guldalder

En gruppe københavnske kunstnere skabte i 1820’erne et lille mirakel
Få mere information
Martinus Rørbyes måske mest kendte billede om samfundets orden

Guldalderen – Rørbyes “Arrestbygningen ved råd- og domhuset” fra 1831

Guldalderen

Den danske guldalder, eller det vi ofte bare kalder for Guldalderen, ligger i første halvdel af 1800-tallet. I 1820’erne sker et voldsomt opsving i udbuddet af kunstneriske opgaver, og da langt flere danske kunstnere er tilgængelige end tidligere, bliver dette indledningen til en af dansk kunsts store glansperioder.

I dette foredrag fortæller jeg om Guldalderen, der varer i 30-40 år og har sit geografiske centrum i København. I starten er udgangspunktet romantikken, naturen, det nære, det små, det beskedne, som skildres i et meget stort antal værker af høj kvalitet. Senere er det nationalromantiske tanker, der i det mindste for nogle kunstneres vedkommende kommer til at præge maleriernes indhold i den sidste del af guldalderen.

Guldalderen, hvor Eckersberg i dette relativt lille maleri har malet sin yndlingsmodel Florentine i 1841

Guldalderen – Eckersbergs “En nøgen kvinde sætter sit hår foran et spejl”

Man havde i samtiden ikke nogen fornemmelse for, at der var tale om en særlig glansperiode i dansk kunsthistorie. Det var først senere – i 1890 – at man begyndte at kalde denne periode for “Guldalderen”. Inden da havde den første halvdel af 1800-tallet haft forskellige betegnelser fx Københavnerskolen, men først og fremmest ”den Eckersbergske skole” – pga. denne malers store betydning for perioden. Han var normgivende for perioden, og da Eckersberg døde i 1850 slutter perioden.

Perioden var først og fremmest båret af den borgerlige klasses forbedrede økonomi og  denne klasses ændrede samfundsstatus. Borgerne trådte nu i karakter, lagde pres på adelens privilegier og benyttede sig af kunsten som målestok og indikator for sin nye rolle i samfundet.

Foredraget belyser i mange billeder det relativt store antal personer, der forbindes med Guldalderen – især de store personligheder Eckersberg, Købke, Rørbye m.fl. og de mange fortællinger, der er om Guldalderen: den nye uddannelse, rejserne til Rom og kunstnermiljøet i København inden for voldene… og så naturligvis malerierne, som selv i dag – 200 år efter at Gulalderen begyndte i København – stadig begejstrer et stort publikum i alle aldre ikke mindst på Statens Museum for Kunst og Den Hirschsprungske Samling, hvor mange af guldalderens hovedværker befinder sig.

 

Vil du vide mere?

 

 

Kontakt Henrik Skorá
Information om malerier & foredrag

 

Henrik SKORÁ

Hasselvej 15 st. tv.
DK-2830 Virum

Atelier & udstilling:
Gåbense Strandvej 61 G
DK-4840 Nr. Alslev

+45 21 64 16 39
henrik@skora.dk
www.skora.dk

© Henrik Skorá

 

MODTAG NYHEDSBREV

 

Følg Henrik SKORÁ på: