FOREDRAG OM KUNST

Kunstnerne, deres billeder og fortællingen bag det hele

 

Få mere information

FOREDRAG OM KUNST

Mine foredrag om kunst handler om en række kunstnere, som jeg finder særligt interessante, kunst i forskellige sammenhænge, om at møde og opleve et kunstværk og om mit eget liv som billedkunstner … samt meget andet. I to af foredragene indgår musikken som en del af fortællingen. Jeg har igennem et langt liv elsket at fortælle om det, der interesserer mig.

Min interesse for billedkunsten og de mange fortællinger, der knytter sig til den, har ført til en række foredrag om kunst, alle med emner, der tænder mig på den ene eller der anden måde. Jeg holder af selve foredragssituationen, og jeg er efter mange år  – sagt i al beskedenhed – en relativt rutineret foredragsholder. Det er afgørende for mig, at mine foredrag om kunst er underholdende … ellers går det ikke.

Så selv om KUNST er et stort og for nogle måske lidt “støvet” emne, er det for vigtigt til, at formidlingen ikke går hen og bliver en kedelig affære. Der er jo en grund til, at jeg selv er faldet for fx Van Gogh og Caravaggio: Jeg er simpelthen begejstret, og den begejstring er en væsentlig ingridiens i mine foredrag om kunst. Den gør stoffet levende for mig, og det er den, jeg formidler bl.a. ved at anvende relativt mange billeder, musik og at trække paralleller til vore dages kunstnere.

Mine foredrag om kunst varer typisk 2 x 45 min. + en pause midt i. Jeg udbyder p.t. dels syv kunsthistoriske foredrag (fire store mestre, to særlig interessante perioder i dansk kunsthistorie + en international), dels fire debatskabende foredrag, hvor jeg giver et fyldigt og svagt provokerende oplæg til en undertiden livlig debat. To af de sidste er med musik.

“Kunstnerne, deres historie og deres kunst begejstrer mig, og alle mine foredrag er bygget op omkring den begejstring.

OVERSIGT – FOREDRAG

KUNSTHISTORISK FOREDRAG
Caravaggio – en genial hidsigprop

Caravaggios talent og heftige temperament trak ham rundt i hele Italien. Han havde et kort og uhyre dramatisk liv, som bl.a. de efterladte værker fortæller om. Han døde i en ung alder af sygdom, udmattelse og ærgrelse på flugt fra Pavestatens soldater.

Varighed: 2 x 45 minutter med 15 minutters pause.
Pris: DKK 3.500 + Kørsel (Statens takster).

KUNSTHISTORISK FOREDRAG
Det danske Guldaldermaleri
I 1800-tallets start blomstrede den romantiske tanke. En stor gruppe københavnske kunstnere gennemgik over 30-40 år en bemærkelsesværdig udvikling og fokuserede på det nære og dagligdagens skønhed, der var kernen i denne dansk kulturs glansperiode.

Varighed: 2 x 45 minutter med 15 minutters pause.
Pris: DKK 3.500 + Kørsel (Statens takster).

KUNSTHISTORISK FOREDRAG
Van Gogh – Den gale maler
Vincent van Gogh havde en aktiv karriere på kun 10 år. Alligevel formåede han med en desperat energi at male sig ind og ud af sin egen sindssygdom og sætte sig enestående spor i malerkunstens historie inden han døde formentlig for egen hånd kun 37 år gammel.

Varighed: 2 x 45 minutter med 15 minutters pause.
Pris: DKK 3.500 + Kørsel (Statens takster).

KUNSTHISTORISK FOREDRAG
Impressionisterne – 2 foredrag
I slutningen af 1800-tallet udviklede en gruppe malere i Paris en ny stil: Impressionismen. Påvirket af det flygtige øjebliks flimmer af lys,  naturen og hverdagens motivverdenen ændredes først Frankrigs og senere en hel verdens måde at betragte billedkunst på.

Varighed: To foredrag hver på 2 x 45 minutter med 15 minutters pause.
Pris: 2 x 3.500 = Kr. 7.000 + Kørsel (Statens takster). Foredragene holdes gerne hver for sig.

KUNSTHISTORISK FOREDRAG
Skagensmalerne – legendarisk kunstnerkoloni på Danmarks top
En relativ stor gruppe kunstnere startede i slutningen af 1800-tallet denne enestående periode i den danske kunsthistorie. Lyset, den barske natur, menneskene på stedet og deres livsvilkår inspirerede kunstnerne til en lang række af dansk kunsts hovedværker.

Varighed: 2 x 45 minutter med 15 minutters pause.
Pris: DKK 3.500 + Kørsel (Statens takster).

KUNSTHISTORISK FOREDRAG
Kandinsky – det abstrakte maleris fader
Den russisk/tyske maler inspirerede med sine banebrydende, følelsesladede og farverige malerier til en helt ny kunstform: Det abstrakte maleri. Samtidig underviste og skrev han en del og udførte et stort teoretiske arbejde bl.a. ved den tyske mellemkrigsskole Bauhaus.

Varighed: 2 x 45 minutter med 15 minutters pause.
Pris: DKK 3.500 + Kørsel (Statens takster).

KUNSTHISTORISK FOREDRAG
Picasso – måske det 20. århundredes mest spektakulære kunstner
Picasso arbejdede sig flittigt gennem den ene stilart efter den anden. Han sled dem – og i bogstaveligste forstand også sine mange kvinder – op med sit kæmpe ego og et altfortærende geni. Han forargede og betog os og blev velhavende og berømt som ingen kunstner før ham.

Varighed: 2 x 45 minutter med 15 minutters pause.
Pris: DKK 3.500 + Kørsel (Statens takster).

DEBATSKABENDE FOREDRAG
Kunst, hvad er det for noget, og hvad kan vi bruge det til?
Kunsten er godt, eller er det. Hvad er det, der gør fx et billede til et kunstværk, hvad skal vi bruge det til og hvem bruger det? Drengen i Kejserens Nye Klæder råber ”Han har ikke noget på” … og det gør jeg også i dette oplæg til debat.

Varighed: 2 x 45 minutter med 15 minutters pause.
Pris: DKK 3.500 + Kørsel (Statens takster).

DEBATSKABENDE FOREDRAG
Farverne i vort liv og livet i farverne
Helt tilbage fra da hulemaleren kravlede ind i sin hule for at male, har mennesket forsøgt at fastholde og gengive de farveindtryk, der omgiver os: Alle har deres foretrukne farver, hvorfor det, og hvordan indvirker farverne på vor tilværelse? Foredraget gennemgår farverne i teori og praksis .

Varighed: 2 x 45 minutter med 15 minutters pause.
Pris: DKK 3.500 + Kørsel (Statens takster).

FOREDRAG MED MUSIK
Kreativitet, ideer og inspiration – hvad er det, og hvad har musik med det at gøre?
Uden inspirationen kunne vi næppe eksistere. Alle mennesker føler sig inspireret nu og da. Man ”ser” noget, man gør det, og de øjeblikke er vigtige for det liv, vi skaber for os selv. Med udgangspunkt i en kunstners brug af inspiration, undersøger, spiller og diskuterer jeg dette fænomen, dens udspring og dens væsen og hvordan musik kan være en del af den proces.

Varighed: 2 x 45 minutter med 15 minutters pause.
Pris: DKK 4.500 + Kørsel (Statens takster). Jeg medbringer selv lydanlæg og instrument.

FOREDRAG MED MUSIK
Om at blive billedkunstner – og om at blive ved med at være det
Jeg ville male … og det skulle være nu. I dette foredrag fortæller jeg om de tanker og overvejelser jeg gjorde mig før og efter, jeg i en lidt sen alder valgte at starte en ny karriere. Jeg gjorde min store passion for at male til mit levebrød. En rejse i billeder og musik om at leve og overleve, når man gør drøm til virkelighed.

Varighed: 2 x 45 minutter med 15 minutters pause.
Pris: DKK 4.500 + Kørsel (Statens takster). Jeg medbringer selv lydanlæg og instrument.

Måske skal det være helt anderledes?

Mine foredrag om kunst er udarbejdet, som, jeg gætter på, vil passe til mange eller de fleste arrangementer.

Men måske forestiller I jer noget andet. Jeg retter så gerne mine foredrag om kunst til, så de passer til jeres aktuelle behov. Måske er der  kun en time eller en halv til foredraget/oplægget, eller måske tænker I at gennemføre et eller flere af foredragene på en anden måde, end jeg lægger op til. I så fald er jeg meget åben for en drøftelse af de muligheder, I ser i et ændret koncept og samarbejde. Ring eller skriv til mig. Jeg er sikker på, at vi kan finde en løsning, så mine foredrag om kunst kommer til at passe fuldstændig til jeres behov.

Vil du vide mere?

Kontakt Henrik Skorá
Information om malerier & foredrag

Henrik SKORÁ

Hasselvej 15 st. tv.
DK-2830 Virum

Atelier & udstilling:
Gåbense Strandvej 64 G
DK-4840 Nr. Alslev

+45 21 64 16 39
henrik@skora.dk
www.skora.dk

© Henrik Skorá

Nyhedsbrev

Følg Henrik Skorá på: