Hvad er kunst?
Foredraget giver et uhøjtideligt, humoristisk og lidt provokerende indblik i den diskussion, der til alle tider har bragt sindene i kog. Hvad er kunst? Det er svært at blive enige, vores talesprog er mangelfuldt, når det skal bruges til det, og i det hele taget er begrebet flygtigt og under stadig forandring.
Hvis man i renæssancen stillede spørgsmålet: “Hvad er kunst?”, ville man måske ikke engang helt kunne forstå spørgsmålet. Svaret vil være forskelligt og helt afhænge af den tid og det samfund, man spørger i. For enhver tids virkelighed er en anden, end den vi har i dag. Derfor tænker man anderledes, på andre ting, og bruger andre kriterier, når og hvis man overhovedet søger at besvare spørgsmålet “hvad er kunst?” .
Et naturligt spørgsmål er, om der overhovedet er behov for en definition. Det mener jeg ikke nødvendigvis der er, men en eller anden form for “ramme” er der vel brug for. Lige så interessant er det vel også, hvad vi kan bruge kunsten til? Meget afhænger også af, hvem det er, der stiller spørgsmålet: Hvad er kunst, og hvad en definition skal bruges til? Ofte ser jeg, at man bruger en definition til at slå nogle andre oven i hovedet med, og helt galt går det, når der kommer penge med i diskussionen.
Jeg mener, at mange diskussioner desværre ligefrem er ødelæggende for de muligheder, en kunstoplevelse kan give os. Men det er alligevel nødvendigt, at vi har denne diskussion, der til alle tider har været og vil blive brugt og misbrugt alt efter, hvem der diskuterer, og hvilken dagsorden de diskuterende har.
Van Gogh nåede aldrig i sin levetid nogen egentlig anerkendelse som billedkunstner. Han malede og var uhyre produktiv, men han solgte, så vidt vi ved kun et eneste billede: “Den røde vingård”.
Dette foredrag har jeg efterhånden holdt mange gange og i mange sammenhænge. Det er altid interessant for mig at holde dette foredrag. For er der egentlig et svar på spørgsmålet: Hvad er kunst?
Jeg mener ikke at det ene svar er lige så godt som det andet, men der er nok heller ikke noget helt rigtigt svar, men emnet er vigtigt. Mange har en mening, og den håber jeg at høre når jeg holder foredraget.
Det er samtidig også sådan, at når noget får etiketten “kunst” klistret på sig, vil vi i samme øjeblik begynde at se anderledes på det. Det er ikke det samme, som noget der ikke er kunst, og måden, vi tænker på, forandrer sig. Fx er en tissekumme ikke længere kun en tissekumme, hvis den ligger på et podie, der står på en kunstudstilling. Selv om tingen rent fysisk er den samme – den ene tissekumme er identisk med den anden – vil den skifte karakter, når den trækkes ud af en sammenhæng og sættes ind i en anden … og i den forbindelse er det måske underordnet, om beskueren mener, der er tale om kunst eller ej.
Men spørgsmålet: “Hvad er kunst?” er interessant at diskutere også fordi, der er ikke nogen, der har den endelig formel. Spørgsmålet stilles ofte i forskellige versioner fx: “Hvad er kunst for dig?” eller “Hvad er kunst egentlig i det her samfund”. Foredraget giver forskellige indfaldsvinkler til emnet og genintroducerer magien og det fantastiske i oplevelsen af kunst.
Jeg er selv billedkunstner, så spørgsmålet: Hvad er kunst? indgår helt naturligt i men hverdag. Det er dog ikke sådan, at jeg ser spørgsmålet skrevet i flammeskrift hen over væggen, mens jeg står og maler, men spørgsmålet interesserer mig i det hele taget også ud fra en professionel vinkel.
Foredraget indeholder mange billeder og eksempler og varer 2 x 45 minutter + pause og debat.
KONTAKT
BESØG
Henrik SKORÁ
Atelier & Udstilling:
Gåbense Strandvej 61 G
DK-4840 Nr. Alslev
City
Sankt Nikolaj Vej 15, 1.sal th.
DK-1953 Frederiksberg C
www.skora.dk