Abstrakt billedkunstner

Se malerier til salg

Beslutningen

Det holder ikke at have en ambition om et liv som abstrakt billedkunstner og samtidig have et job indenfor salg og marketing i toppen af en international virksomhed. Det bliver meget frustrerende i længden. Sådan var det i det mindste for mig. Jeg havde en abstrakt billedkunstner i maven og følte, at maleriet lå til mig.

Men det tog sin tid. Jeg skulle fylde 53 år, før jeg i 2006 tog konsekvensen. Jeg sagde mit job op og sprang ud som full time abstrakt billedkunstner og tog første skridt ind i en eventyrlig verden, der var meget anderledes, end det jeg havde forestillet mig. Jeg havde læst i bladene, hvordan de “spændende mennesker” gjorde. De “realiserede sig selv” og gik “gik efter drømmen”, det ville jeg da også. Det var nu ikke, fordi det stod i bladene, men jeg ville leve som abstrakt billedkunstner, og jeg ville ikke gå i graven uden at have givet det mit bedste forsøg.

Jeg husker, at jeg efter nogen betænkningstid tog beslutningen. Jeg ville sponsorere mig selv som abstrakt billedkunstner. Penge må man jo have, og dem ville der ikke være nogle af i det mindste ikke i starten. Jeg regnede med, at noget ville jeg da kunne sælge inden for det første år, men det var ikke salget der skulle trække læsset. Derfor satte jeg et beløb af til det, og hvis kassen så løb tør, måtte jeg til den tid tage stilling til, hvad jeg så ville gøre. Dengang som nu kan jeg blive lidt opstemt, når jeg tænker på det. Jeg husker, at jeg flere gange så mig selv i spejlet og sagde: “Du er abstrakt billedkunstner for pokker!”. Det var nemlig dengang meget moderne at programmere sig selv (NLP). Det skulle i teorien ende med, at man ville overbevise sig selv, om det man sagde. .

Faktisk så tror jeg ikke så meget på sådan noget, men om det virkede eller ej: Abstrakt billedkunstner blev jeg.

Jeg er uddannet på Kunstakademiet ikke som abstrakt billedkunstner, men som arkitekt. Selv om jeg under min uddannelse i forskellige sammenhænge beskæftigede mig meget med tegning og maleri, forestillede jeg mig ikke, at jeg lige skulle ende som abstrakt billedkunstner. For jeg skulle jo være arkitekt. Det gik dog helt anderledes. Jeg valgte i stedet en spændende karriere inden for salg og marketing, og der gik mange år, før jeg fik modet til at lukke op for min indestængte livsambition og komme “ud af skabet” som abstrakt billedkunstner.

Abstrakt billedkunstner og støv i atelieret

Maleriet – især det abstrakte – var i mange år “kun” en god hobby for mig for at få fred og ro i sindet. Det fik jeg dog ikke, og jeg havde et atelier, som mindst var en abstrakt billedkunstner værdigt. Men det støvede fuldstændig til, og til sidst fungerede det ikke. Ambitionen voksede og blev større end den tid, jeg kunne afsætte til det. Jeg mærkede også, at det var begyndt at haste lidt: Hvis det skulle være, ja, så skulle det være snart, mens der stadig var saft og kraft tilbage i mig til at løbe en ny karriere som abstrakt billedkunstner igang.

Jeg vidste godt, at de indtægter, jeg ville kunne generere som abstrakt billedkunstner, ville ligge langt under den løn, jeg fik i mit chefjob. Derfor er en vigtig del af historien også, at jeg forlod København og flyttede til Nordfalster. Her fandt jeg og min kone et dejligt sted i Gåbense med udsigt til vand, mark og skov. Ud over en enestående smuk base gav det mig nogle økonomiske muligheder, som jeg ellers ikke ville have haft. Økonomisk set var karriereskiftet fra chef til abstrakt billedkunstner derfor ikke så hasarderet, som det måske kunne se ud.

Penge er man dog nødt til at tjene, ellers går det ikke. Men der er forskel på at løbe penge hjem til et hus i København og et hus på Falster. Sådan er det, selv om det sidste ligger i meget attraktiv natur, hvor man kommer tæt på dyrelivet og har nogle fantastisk solopgange og -nedgange. Alligevel er det der med at være abstrakt billedkunstner og male malerier noget, man skal vælge, fordi man har ualmindelig meget lyst til at male. Man skal bestemt ikke vælge det for at blive rig.

Mit atelier ligger i huset, og det er her, jeg maler dagligt. Jeg indrømmer, at det ind imellem støver til. Ikke fordi den abstrakte billedkunstner ikke er aktiv, men fordi han ikke har tid til at støve af.

En hård tjans at være abstrakt billedkunstner

Mine billeder er abstrakt ekspressionistiske, og jeg arbejder i temaer (fx udkant, relationer, vækst o.l.), og jeg arbejder meget. Mit arbejdsliv som abstrakt billedkunstner er krævende både mentalt og rent tidsmæssigt. Jeg finder inspiration først og fremmest i mine nære omgivelser – træer, fugle, både, kontrasten mellem by og land og dernæst også i mennesket, det de gør ved hinanden, samfundet, kærlighed, opfindelser osv. Ligeledes er musikken en stor inspirationskilde for mig som billedkunstner, sådan at forstå, at jeg både hører på den og spiller den selv.

Det liv, jeg har i dag, er tilrettelagt, så jeg kan jeg koncentrere mig om maleprocessen hver dag, og jeg har det fantastisk. Jeg nyder roen, naturen og arbejdet med malerierne. Her er frisk luft, højt til himlen, det er her, havørnen flyver, og jeg har tid til at tænke mig om.

Jeg holder et foredrag om mit karriereskifte fra salgsdirektør til abstrakt billedkunstner. Foredraget handler om at gøre det, man virkelig gerne vil … om at skifte spor i en lidt sen alder.

At arbejde med malerier

Arbejdet

Arbejdet

Jeg arbejder her på billedet "Daggry", inspireret af en tidlig morgentur i skoven.

Det man bruger

Det man bruger

Jeg arbejder i akryl og har over flere år købt mig fattig i gode farver og pensler.

Stedet

Stedet

Det er vigtigt for mig at have et sted, hvor jeg kan arbejde i fred uden stress.

I min blog kan man læse mere om mine tanker og arbejdsproces

Foredrag

Jeg holder en række foredrag, alle med udgangspunkt i kunst.
Se mere om foredragene her.

Besøg i atelieret

Du er velkommen til at besøge mig og se mine malerier.
Ring lige, inden du kommer.

Vil du vide mere?

Kontakt Henrik Skorá
Information om malerier & foredrag

Henrik SKORÁ

Hasselvej 15 st. tv.
DK-2830 Virum

Atelier & udstilling:
Gåbense Strandvej 61 G
DK-4840 Nr. Alslev

+45 21 64 16 39
henrik@skora.dk
www.skora.dk

© Henrik Skorá

MODTAG NYHEDSBREV

Følg Henrik SKORÁ på: